Receptai

Sveikuoliški avižų batonėliai

12:59



Nusprendžiau, kad laikas pasidalinti receptais, kuriuos išmėginus sakau sau: gaminsiu dar ir dar kartą! Šiandien Tavo dėmesį noriu atkreipti į be galo skanius avižinius batonėlius, kurie kiekvieną rytą su kava (ar arbata) pavers saldžia akimirka.

Jokia čia paslaptis, receptą pasiskolinau iš kitos tinklaraštininkės - Saulėtos virtuvės (receptą rasi ČIA). Pirmą kartą gaminau visiškai pagal rekomendacijas, o antrą jau leidau sau interpretuoti. Esminis tikslas buvo išlaikyti panašias birių produktų (išskyrus avižas) proporcijas. 



Turbūt norėsi paklausti, ką ir kiek naudojau. Taigi, dalinuosi ingredientais.

240 g. avižinių dribsnių (turiu svarstykles, bet gaunasi maždaug 2 puodeliai).
100 g. lazdynų riešutų.
50 g. kokoso drožlių.
50-70 g. saulėgrąžų branduolių.
100 g. moliūgų sėklų.
1 arbatinis šaukštelis druskos (toks gerai nubrauktas, kad nebūtų sūru).
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus.
1 arbatinis šaukštelis Ceilono cinamono (galima naudoti ir paprastą, bet šis aitresnis).
1/3 šaukštelio (nuotraukoje gerai matosi) maltų muskato riešutų.
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių (Saulėta virtuvė rekomenduoja 1/8, bet aš labai mėgstu šį prieskonį).
2/3 puodelio medaus.
2 kupini valgomieji šaukštai "šlapio" nerafinuoto cukranendrių cukraus (galima naudoti ir paprastą rudąjį cukrų, bet konkrečiai Muscovado suteikia tokį karamelinį skonį)
113 g. sviesto (jį galima pakeisti kokosų aliejumi, kuris puikiai dera su šia skonių gama).


Susidėlioti sau reikiamus ingredientus - bene sunkiausias darbas gaminant šiuos batonėlius. Tolimesni etapai - vienas juokas. Na, išskyrus riešutų smulkinimas. Taigi:
  1. Susmulkink lazdyno riešutus. Aš stengiuosi riešutą skelti perpus arba į tris dalis. Mažesni tiesiog nesijaučia, todėl nerekomenduoju naudoti trintuvą.
  2. Suberk visus birius produktus. Omenyje turiu avižinius dribsnius, lazdynų riešutus, kokoso drožles, saulėgrąžų branduolius, moliūgų sėklas, Dar į dubenį suberiu druską ir vanilinį cukrų. Reikia gerai išmaišyti.
  3. Į puodą ar dubenėlį sudėk medų, "šlapią" cukrų ir sviestą. Maišyk tirpindama. Kai masė jau bus vientisa, rekomenduoju suberti likusius prieskonius: Ceilono cinamoną, muskato riešutus, gvazdikėlius. Pamaišyk ir išjunk. Užvirti tikrai nereikia.
  4. Supilk gautą masę į birius produktus. Gerai išmaišyk, kad sirupas tolygiai pasidengtų. 
  5. Išklok skardą kepimo popieriumi ir suberk gautą masę. Tolygiai paskirstyk šaukštu. Juk nenori, kad batonėliai gautųsi skirtingo storio. Rekomenduoju paspausti masę drėgnomis rankomis (prie sausų labai limpa).
  6. Kišk į orkaitę, kuri įkaitinta iki 180 laipsnių. Kepk apie 40 minučių, kol gražiai apskrus.
  7. Ištraukusi iš orkaitės, leisk batonėliams atšalti. Mano pirmoji patirtis buvo liūdna, kadangi pradėjau judinti nesustingusią masę, kuri suskilo. O tada jau pjaustyk su aštriu peiliu!




Ir viskas. Nieko super sudėtingo, bet skonis... Kai pasigaminu, turiu save stabdyti, kad neapsivalgyčiau. Kitus kartus žadu įsidėti džiovintų spanguolių ar kokių kitų uogų. Manau, kad tokie eksperimentai šiems batonėliams pridės naujų skonių.

You Might Also Like

0 komentarai (-ų)