Receptai

Nekeptas pyragas su riešutų sviestu

09:01


Penktadienį feisbuke radau filmuką - receptą, kuriame buvo gaminamas pyragas su riešutų sviestu. Pažiūrėjusi jį kokius 4-5 kartus nusprendžiau, kad sekmadienį tikrai tokį gaminsiu. Atėjo sekmadienis, o mano šaldytuve šąla filmuke matytas gardėsis.

Esu neabejinga riešutų sviestui, todėl natūralu, kad savo facebook'o sienoje pastebėjusi filmuką, jį peržiūrėjau bent 4 kartus. Iki šiol mano mėgstamiausias receptas - sausainiai su riešutų sviestu (receptas ČIA). Pamenu, vaišinom sausainiais Justo mamą ir ji negalėjo patikėti, kad jie - rankų darbo. Šį kartą vaišinsim pyragėliais (jeigu liks). 

Šis pyragas yra be galo saldus, todėl rekomenduoju jį ragauti tik pasidarius arbatos. Turbūt nuostabiausia tai, kad pats riešutų sviestas iš savęs - gan sūrus, todėl po kurio laiko šokolado bei cukraus pudros saldumas virsta lengvu sūrumu. Kažkas nerealaus!

Ingredientai

Pagrindui:
1,5 puodelio cukraus pudros;
1,5 puodelio trintų/maltų krekerių;
1 puodelis riešutų sviesto;
8-9 šaukštai lydyto sviesto;
žiupsnelis druskos.

Glajui:
250 g. juodo šokolado;
0,75 puodelio pieno;
0,25 puodelio lydyto sviesto.

Kaip pagaminti?

  1. Suberti cukraus pudrą, maltus krekerius (aš naudojau panašius į "Gaidelio sausainius, jų kaina - 29 ct, reikėjo 1,5 pakuotės). Įdėti riešutų bei paprastą lydytą sviestą. Įberti žiubsnelį druskos. Viską išmaišyti iki bendros masės, kurią galėtum paskirstyti skardoje (tai nebus ta skysta ar tiršta tešla, panašiau į drėgnus trupinius, iš kurių gaunasi šlapias pagrindas pyragui).
  2. Suberti visą masę į skardą ir ją paskirstyti mentele arba, jeigu tokios neturi, rankomis. Turėtų gautis vientisa, gan drėgna masė. 
  3. Gaminame glajų! Rekomenduoju įkaitinti puodą su vandeniu ir į jį įdėti šokoladą, supilti pieną bei lydytą sviestą. Turėtų gautis gan skysta (maždaug grietinėlės tirštumo) masė. Truputį atvėsink ir pilk ant riešutų sviesto pagrindo.
  4. Kai šokoladas atvės, įdėk pyragą į šaldytuvą. Jam reikia atvėsti, kad pasidarytų kietas. Originaliame recepte rašo, kad pakanka šaldyti 45 minutes, bet rekomenduoju tai daryti šiek tiek ilgiau - bent apie pusantros valandos.

Keletas patarimų

  1. Rekomenduoju iš karto lydyti visą sviestą. Dalis - padui, dalis - glajui. Aš sunaudojau kaip tik visą gabalėlį sviesto.
  2. Nepersistenk su pienu bei sviestu. Geriausia būtų, jeigu sviestą su pienu sumaišytum atskirame dubenėlyje ir piltum jo tiek, kad apsemtų šokoladą. Juk kuo daugiau pieno, tuo ilgiau šokoladas stings.
  3. Pyragą šaldžiau gan didelėje skardoje: 25x25 cm. Rekomenduoju naudoti šiek tiek mažesnę (tokiu būdu pyragas gausis storesnis). 



Gavosi tikrai skanus užkandis prie puodelio kavos ar arbatos. Pats gaminimo procesas - be proto paprastas. Tik, žinoma, kai receptą skaitai pirmą kartą, kyla keletas klausimų. Jeigu bandysi ir kils klausimų, parašyk man facebook'e, tikrai padėsiu!

You Might Also Like

1 komentarai (-ų)

  1. Atrodo tobulai skaniai! Riešutų sviestas man yra vienas iš tų ingredientų, kuris keliauja visur, pradedant saldumynais, baigiant makaronų padažu ;D

    AtsakytiPanaikinti