Nekeptas pyragas su riešutų sviestu
09:01
Penktadienį feisbuke radau filmuką - receptą, kuriame buvo gaminamas pyragas su riešutų sviestu. Pažiūrėjusi jį kokius 4-5 kartus nusprendžiau, kad sekmadienį tikrai tokį gaminsiu. Atėjo sekmadienis, o mano šaldytuve šąla filmuke matytas gardėsis.
Esu neabejinga riešutų sviestui, todėl natūralu, kad savo facebook'o sienoje pastebėjusi filmuką, jį peržiūrėjau bent 4 kartus. Iki šiol mano mėgstamiausias receptas - sausainiai su riešutų sviestu (receptas ČIA). Pamenu, vaišinom sausainiais Justo mamą ir ji negalėjo patikėti, kad jie - rankų darbo. Šį kartą vaišinsim pyragėliais (jeigu liks).
Šis pyragas yra be galo saldus, todėl rekomenduoju jį ragauti tik pasidarius arbatos. Turbūt nuostabiausia tai, kad pats riešutų sviestas iš savęs - gan sūrus, todėl po kurio laiko šokolado bei cukraus pudros saldumas virsta lengvu sūrumu. Kažkas nerealaus!
Pagrindui:
1,5 puodelio cukraus pudros;
1,5 puodelio trintų/maltų krekerių;
1 puodelis riešutų sviesto;
8-9 šaukštai lydyto sviesto;
žiupsnelis druskos.
Glajui:
250 g. juodo šokolado;
0,75 puodelio pieno;
0,25 puodelio lydyto sviesto.
Kaip pagaminti?
- Suberti cukraus pudrą, maltus krekerius (aš naudojau panašius į "Gaidelio sausainius, jų kaina - 29 ct, reikėjo 1,5 pakuotės). Įdėti riešutų bei paprastą lydytą sviestą. Įberti žiubsnelį druskos. Viską išmaišyti iki bendros masės, kurią galėtum paskirstyti skardoje (tai nebus ta skysta ar tiršta tešla, panašiau į drėgnus trupinius, iš kurių gaunasi šlapias pagrindas pyragui).
- Suberti visą masę į skardą ir ją paskirstyti mentele arba, jeigu tokios neturi, rankomis. Turėtų gautis vientisa, gan drėgna masė.
- Gaminame glajų! Rekomenduoju įkaitinti puodą su vandeniu ir į jį įdėti šokoladą, supilti pieną bei lydytą sviestą. Turėtų gautis gan skysta (maždaug grietinėlės tirštumo) masė. Truputį atvėsink ir pilk ant riešutų sviesto pagrindo.
- Kai šokoladas atvės, įdėk pyragą į šaldytuvą. Jam reikia atvėsti, kad pasidarytų kietas. Originaliame recepte rašo, kad pakanka šaldyti 45 minutes, bet rekomenduoju tai daryti šiek tiek ilgiau - bent apie pusantros valandos.
Keletas patarimų
- Rekomenduoju iš karto lydyti visą sviestą. Dalis - padui, dalis - glajui. Aš sunaudojau kaip tik visą gabalėlį sviesto.
- Nepersistenk su pienu bei sviestu. Geriausia būtų, jeigu sviestą su pienu sumaišytum atskirame dubenėlyje ir piltum jo tiek, kad apsemtų šokoladą. Juk kuo daugiau pieno, tuo ilgiau šokoladas stings.
- Pyragą šaldžiau gan didelėje skardoje: 25x25 cm. Rekomenduoju naudoti šiek tiek mažesnę (tokiu būdu pyragas gausis storesnis).
Gavosi tikrai skanus užkandis prie puodelio kavos ar arbatos. Pats gaminimo procesas - be proto paprastas. Tik, žinoma, kai receptą skaitai pirmą kartą, kyla keletas klausimų. Jeigu bandysi ir kils klausimų, parašyk man facebook'e, tikrai padėsiu!
1 komentarai (-ų)
Atrodo tobulai skaniai! Riešutų sviestas man yra vienas iš tų ingredientų, kuris keliauja visur, pradedant saldumynais, baigiant makaronų padažu ;D
AtsakytiPanaikinti